
Odżywianie odgrywa bardzo ważną rolę na poziom energii przez cały dzień. Odpowiednia długość snu to nie jedyny czynnik, który przekłada się na to, że jesteśmy wyspani i wypoczęci. Niestety dbanie o siebie jest często na ostatnim miejscu naszej codziennej listy priorytetów.
Zamień niezdrowe przekąski, jak batoniki, gazowane napoje, kofeinę, na produkty, które przekazują nam energię w bardziej naturalny sposób.
1. OWIES
To źródło wapnia, potasu, magnezu, a także witaminy B odpowiedzialnej za uwalnianie energii w organizmie. Magnez zawarty w owsie odgrywa kluczową rolę w procesie przekształcania pożywienia w energię, a ponadto przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Owies ma niski indeks glikemiczny tzw. IG, co oznacza, że energia dostarczana jest równomiernie. Czy nie wspaniale rozpocząć dzień od owsianki w owocami? To prawdziwa bomba energetyczna! Dodatkowo źródło błonnika, tak wskazanego dla zdrowia naszych jelit.
2. ORZECHY
Stanowią bogactwo białka, witamin i minerałów, a także dobrych tłuszczy. Są świetną, aczkolwiek, i tu uwaga, dość kaloryczną przekąską. Mała garstka lub dwie łyżki stołowe to wystarczająca, dzienna porcja.
Migdały zawierają wapń i magnez odpowiedzialny za uwalnianie energii.
Orzechy włoskie mają dużo potasu, cynku, żelaza.
Orzeszki ziemnie są źródłem witaminy B ( uwaga na sól, polecamy nie solone), która wspomaga organizm w użytkowaniu i składowaniu energii pochodzącej z biała i węglowodanów w żywności.
3. OWOCE i WARZYWA
Większość z nich stanowi bogactwo witaminy C. Pełni ona wiele ważnych funkcji w organizmie, miedzy innymi takich jak uwalnianie energii z jedzenia i niwelowanie zmęczenia.
Jako źródło przeciwutleniaczy owoce są idealną przekąską do odbudowy poziomu energii.
Jako przekąskę sięgnij po pomarańczo czy banana. Banany dodatkowo stanowią żródło potasu, który jest kluczowy dla dobrego funkcjonowania mięśni.
Brokuły, szpinak i kiełki zawierają niewielką, ale bardzo przydatną porcję żelaza, które pomaga zredukować zmęczenie i uwolnić energię z jedzenia. Bataty to tez dobry pomysł, pełne energetycznych węglowodanów i witaminy C. Dodatkowo zawierają witaminę A, istotną dla skóry i zmysłu wzroku.
Na ten temat rozpisywaliśmy się szerzej w jednym z naszych wcześniejszych wpisów. Zerknij tutaj: https://herbal-fit.pl/pl/blog/Jak-poprawic-dzialanie-systemu-odpornosciowego/7 lub https://herbal-fit.pl/pl/blog/Magia-warzyw-i-owocow/23
4. Ziarna
Oczywiście mamy tu na myśli pełne ziarna. Zamieniamy biały ryż, pieczywo i makaron na ich pełnoziarniste odpowiedniki. Przetworzone węglowodany zawierają bardzo mało błonnika i przechodzą dużą obróbkę chemiczną, podczas gdy naturalne węglowodany są bogate w błonnik. Niestety zazwyczaj nasza dieta w niego uboga, a dorosły człowiek powinien go spożywać min, 25 g dziennie. Przypomnijmy raz jeszcze, jak ważną rolę odgrywa błonnik. Po trafieniu do żołądka zwiększa swoją objętość, przez co poczucie sytości trwa dłużej, a nasz organizm nie jest tak narażony na nagłe skoki i spadki zawartości cukru we krwi.
5. Ryby
Są świetnym źródłem białka, jak również wielu witamin i minerałów. Ryby oleiste, do których zaliczają się łosoś, makrela, pstrąg, śledź, świeży tuńczyk i sardynki są bogate w witaminę B6, niacynę(B3) i B12, ważne w procesie przekształcania jedzenia w energię. Ryby to bogactwo magnezu. Dodatkowo zawierają ważne dla naszego serca i jego prawidłowej pracy tłuszcze omega -3.
6. FASOLA I SOCZEWICA
Uwalniają energię powoli i są pełne błonnika. Czerwona fasola, soczewica i gotowana fasola JAŚ to źródło żelaza, niezbędnego w produkcji czerwonych krwinek, przenoszących tlen po organizmie i pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia. Fasolę i soczewicę możesz dodać do zup, zastąpić nimi ziemniaki czy ryż, zrobić z nich pasty do chleba.
7. JAJKA
Zawierają wszystkie dziewięć kluczowych aminokwasów- elementów składowych białka w Twoim ciele. Te aminokwasy są kluczowe do budowania nowych mięśni i naprawiania uszkodzonych tkanek. Jajka to jedno z niewielu źródeł takiego kompletnego białka. Oferują wspaniały zastrzyk energii, a dzięki temu, że energia uwalniana jest dłuższy czas, dłużej będziesz miał poczucie sytości.
8. CZOSNEK
Jego korzystne właściwości zdrowotne znane są od wieków. I nie są przeceniane! Łączony ze zdrowiem serca, regulacją poziomu cukru we krwi, naturalny antybiotyk. Warto go polubić, mimo specyficznego zapachu.
Widzisz jakie to proste? Od Ciebie zależy z jakim poziomem energii zaczniesz i skończysz dzień!