Kontakt telefoniczny Herbal-FIT

POMOGĘ CI OSIĄGNĄĆ TWOJE CELE!

Klienci Herbalife Nutrition mają większe szanse na osiągnięcie swoich celów dzięki odpowiednim produktom, relacji ze swoim Niezależnym Dystrybutorem Herbalife i przynależności do społeczności Herbalife.

Jeśli chcesz otrzymać bezpłatne, spersonalizowane wsparcie w realizacji swoich celów, skontaktuj się ze mną.

Moje dane kontaktowe znajdziesz poniżej +48 691 659 220

Do usłyszenia! Romana Dąbrowska

Czy czerpiesz maksymalne korzyści ze swojego jedzenia?

Czy czerpiesz maksymalne korzyści ze swojego jedzenia?

Jak przygotować jedzenie dla organizmu?

Zastanawiasz się zapewne co to oznacza. Już tłumaczymy. To, ile korzyści Twój organizm otrzyma ze składników odżywczych zawartych w Twoim jedzeniu, zależy od tego, jak bardzo jest ono przygotowane dla organizmu. Naukowo używa się określenia „biodostępności”.

Biodostępność to stopień, w jaki dany składnik jest trawiony, przyswajany i wykorzystywane przez organizm.

Makroelementy spożywcze (białka, tłuszcze i węglowodany) są wysoce biodostępne i z łatwością przyswajane przez organizm.

Mikroelementy (witaminy i minerały) oraz fitonutrienty (naturalne związki roślinne) i ich przyswajalność jest wypadkową kilku czynników. Każdy z nich może pomóc Twojemu organizmowi lepiej wykorzystać dany składnik i jego korzyści zdrowotne.

 

1. WYBÓR I PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW

Produkty, które wybierasz i sposób ich przechowywania ma kluczowy wpływ na zawarte w nich składniki odżywcze. Świeże, sezonowe owoce i warzywa, oczywiście ze sprawdzonego źródła to najlepszy wybór. Na ich wartość odżywczą ma wpływ termin zbioru, i to jak szybko trafią w Twoje ręce. Im krótszy czas transportu, tym lepiej. Mrożonki to niemal równie dobra opcja- zazwyczaj zamraża się je w szczycie sezonu, kiedy mają najwięcej korzystnych składników. Np. witamina C może zostać utracona po wystawieniu produktu na światło czy powietrze. Dlatego też polecamy wybierać całe warzywa i owoce, nie uszkodzone, żeby zwiększyć zawartość składników odżywczych.

A co jeśli chodzi o przechowywanie? Pomidory czy arbuz zachowują więcej likopenu (barwnika odpowiedzialnego za ich kolor) w temperaturze pokojowej (nie w lodówce!). Z kolei witamina C zawarta w cytrusach czy brokułach lepiej zachowuje się w chłodzie lodówki. Wspomniany likopen jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm, kiedy jemy pomidory gotowane, nie surowe. A ponieważ ma działanie przeciwutleniające jest to dość ważna informacja Przyswajanie luteiny (karotenoidu, który daje kolor szpinakowi czy kiwi) jest łatwiejsze, kiedy spożywamy szpinak siekany, zamiast w formie całych liści.

 

2. PRZYGOTOWANIE JEDZENIA

 

  • Siekanie produktów bogatych w karotenoidy (barwniki warzyw i owoców np. marchewki czy szpinaku) to prosty sposób na uwolnienie fitonutrientów (luteiny, likopenu czy beta-karotenu). Karotenoidy są silnie złączone z komórkami rośliny. Możesz też wrzucić warzywa do blendera dodając je do koktajlu Herbalife Nutrition Formuła 1.

Karotenoidy, a także witaminy A,D, E i K dobrze rozpuszczają się w tłuszczu. Spożywanie ich z domieszką tłuszczu zwiększa ich biodpstępność. Dlatego też podkreślamy Wam jak ważne jest przygotowanie koktajlu Formuła 1 na bazie mleka, a nie wody. Jeżeli chcesz przygotować swój ulubiony koktajl na bazie wody dodaj Protein Drink Mix. Protein Drink Mix jest świetnym sposobem na zwiększenie spożycia białka w ciągu dnia. Jedna porcja dostarcza 108 kcal i 14,9 g wysokojakościowego białka, które pomoże Tobie w budowaniu masy mięśniowej. Ponadto każda porcja zawiera również 20 witamin i minerałów. Dzięki temu będziesz mógł osiągnąć zalecane dzienne spożycie m.in. witaminy z grupy B (ryboflawinę, witaminę B12, tiaminę) i miedzi, przyczyniające się do poprawnego utrzymania metabolizmu energetycznego. Natomiast cynk i mangan pomogą Tobie w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto stosując Protein Drink Mix zredukujesz tkankę tłuszczową i wesprzesz budowę i regenerację mięśni po wysiłku.

  • Gotowanie również pomaga uwolnić karotenoidy, ponieważ w trakcie tego procesu rozpadają się ściany komórkowe. Np. surowa kapusta zawiera enzymy, które zakłócają biodostępność witaminy B1 (tiaminy). Enzymy są niszczone w trakcie gotowania, co sprawia, że tiamina jest biodostępna.

  • Produkty sfermentowane takie jak jogurt, ogórki, modne ostatnio kimchi często mają więcej składników biodostępnych. Proces fermentacji zmienia ich naturalne węglowodany, w łagodne kwasy, zwiększając dla naszego organizmu dostępność cynku, żelaza, wapnia czy fosforu. Nie od dzisiaj tez wiadomo, że kiszonki to samo dobrodziejstwo dla naszych jelit, a jelita nazywane są drugim mózgiem.

 

3. ŁĄCZENIE PRODUKTÓW

Genialnym pomysłem na zwiększenie biodostępności jest spożywanie odpowiednich kombinacji produktów. Zobacz jakie to proste:

  • Witamina D zwiększa przyswajalność wapnia. Połącz więc tłuste ryby i warzywa liściaste, zawierające wapń.

  • Witamina C odgrywa ogromną rolę w procesie przyswajania żelaza ze źródeł roślinnych. Gotując fasolę (bogate źródło żelaza), z pomidorami (zawierającymi witaminę C) podnosimy biodostępność żelaza dwu, a nawet trzykrotnie.

  • Czarny pieprz zawiera piperynę – związek stymulujący trzustkę do zwiększania produkcji enzymów trawiennych zwiększa biodostępność beta-karotenu i witaminy B6.

 

Mamy nadzieję, że tych kilka prostych wskazówek pomoże Wam w jeszcze lepszym korzystaniu z dobrodziejstw zawartych w warzywach i owocach. Pamiętajmy- im bardziej kolory jest nasz talerz, tym lepiej dla naszego zdrowia!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl