
Nawet w tak ciepłe dni w roku warto zadbać o swoją odporność i przygotować się na chłodniejsze dni. Pamiętajmy, że odporność budujemy dłuższy okres czasu i nie nabędziemy jej z dnia na dzień. A teraz jest najlepszy okres aby o tym pomyśleć i przygotować ciało na jesień i zimę. Zdaję sobie sprawę, że jest nam ciężko dopuszczać do siebie myśli o chłodzie, ale wiemy, że on nadejdzie. Tak, tak, też go nie lubię i jako prawdziwe dziecko lata kocham ciepło.
Tymczasem…
Nasze ciało posiada naturalną, wrodzoną odporność w formie systemu immunologicznego. Jednak u każdego z nas odporność jest różna, a jej zachowanie w dużej mierze zależy od dobrego odżywiania i zdrowego stylu życia. Zbilansowane odżywianie to wspaniały początek-wzbogaca system immunologiczny o wiele niezbędnych składników odżywczych.
Jak poprawić działanie systemu odpornościowego?
Jedz dużo warzyw i owoców. Zwłaszcza teraz, kiedy na targu możesz zakupić ich szeroką gamę. Wybór jest ogromny. Wybieraj zwłaszcza te, które oferują szerokie spektrum witamin i minerałów, jak np. witamina C, A oraz cynk, które pomagają w zdrowym funkcjonowaniu systemu immunologicznego.
Nasza kondycja zależy od ilości witamin, jakie dotarczymy naszemu organizmowi, szczególnie od witaminy C z owoców i warzyw.
Które owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy C?
W pierwszej dziesiątce warzyw i owoców bogatych w witaminę C (w mg/100 g) znajdują się:
1. Dzika róża – 1800 mg
Z dzikiej róży możemy przygotować konfitury, sosy do mięs albo kompoty. Z suszu przygotowuje się mieszanki ziołowe i napary.
Garść dzikiej róży to równowartość ok. 34 cytryn!
2. Rokitnik – do 1100 mg
Owoce rokitnika są bardzo kwaśne i mają lekko ananasowy smak, niestety świeże owoce są niejadalne. Można za to przygotować z nich soki, marmolady, galaretki i dżemy.
Garść rokitnika to równowartość ok. 21 cytryn!
3. Dereń – do 200 mg
Owoce tej rośliny można dodawać do kompotów z gruszek czy jabłek, sosów, syropów, dżemów, likierów i nalewek. Garść tych owoców to równowartość ok. 4 cytryn!
4. Porzeczka czarna – 183 mg
Przeciętnie ilość witaminy C w czarnej porzeczce wynosi 180 mg, ale im cieplejsze lato, tym bardziej wzrasta jej zawartość – czasem dochodzi nawet do 400 mg /100 g owoców. Czarne porzeczki powinniśmy jeść tuż po zerwaniu z krzaka, ponieważ szybko tracą witaminę C, która zwyczajnie się utlenia.
Garść tych owoców to równowartość ok. 3,5 cytryn!
5. Natka pietruszki – 178 mg
Jedna łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C w organizmie. Natka pietruszki ma wiele innych cennych właściwości – m.in. poprawia przemianę materii i trawienie oraz łagodzi cellulit.
100 g natki pietruszki to równowartość ok. 3,5 cytryn
6. Papryka czerwona – 144 mg
Papryka czerwona polecana jest osobom z nadciśnieniem. Zapobiega również chorobom układu krążenia.
7. Chrzan – 114 mg
8. Brukselka – 94 mg
9. Papryka zielona – 91 mg
10. Kalafior – 69 mg
11. Szpinak – 68 mg
12. Truskawki – 66 mg
13. Pomelo – 61 mg
14. Poziomki – 60 mg
15. Kiwi – 59 mg
16. Cytryny – 53 mg
17. Pomarańcze – 50 mg
18. Czerwona porzeczka – 46 mg
19. Kapusta czerwona – 54 mg
20. Kapusta biała – 48 mg
21. Grejpfrut czerwony – 38 mg
22. Grejpfrut biały – 34 mg
23. Limonka – 29 mg
24. Pomidory – 23 mg
Najmniej witaminy C zawierają:
25. Kapusta kwaszona – 16 mg
26. Ziemniaki wczesne – 16 mg
27. Ziemniaki późne – 11 mg
28. Jabłka – 9 mg
29. Ogórki – 8 mg
30. Cebula – 6 mg
Źródło informacji: https://posbistro.com/blog/pl/owoce-warzywa-maja-najwiecej-witaminy-c/
Dlaczego witamina C pełni taką ważną rolę?
Jakie suplementy z oferty Herbalife Nutrition mogą nam w tym pomóc?
Pierwszy z nich to Immune Booster. Jest to proszek do sporządzenia napoju jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, niezwykle istotne dla prawidłowej pracy organizmu.
Dlaczego warto wybrać ten suplement?
Oferowany suplement diety zawiera:
- EpiCor® - suchy produkt fermentacji drożdży, o naukowo udowodnionym działaniu
- wysoką zawartość kluczowych witamin C i D oraz składników mineralnych
- Selen i cynk, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
Odpowiednio dobrany skład sprawia, że wspiera on komórki w ochronie przed stresem antyoksydacyjnym oraz pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego.
Jest chętnie wybierany przez osoby żyjące intensywnie, a wygodne porcje podzielona na saszetki możesz zabrać ze sobą gdziekolwiek się wybierasz. Delektuj się pysznym, jagodowym smakiem i dbaj o swoje zdrowie i witalność.
Drugi produkt to Microbiotic Max.
Microbiotic Max to suplement diety zawierający połączenie probiotyków i błonnika prebiotycznego. Suplement ten pomoże Ci osiągnąć cele związane z odżywianiem i pomoże Twoim jelitom poczuć się lepiej! Produkt ma wysoką zawartość błonnika. Każda porcja zawiera także 2 miliardy żywych bakterii szczepów Bifidobacterium lactis i Lactobacillus helveticus. A to wszystko zamknięte w małej saszetce!
Czym są probiotyki? Probiotyki to żywe drobnoustroje. Spożywane w odpowiedniej ilości wspierają zdrowie, w tym także jelit. Pomagają zachować równowagę i różnorodność flory jelitowej.
Nasz układ pokarmowy to złożony system narządów, które współdziałają w harmonii, spełniając więcej funkcji niż sądzimy. Zasiedlają go biliony bakterii, niektóre dobroczynne, inne szkodliwe. Większość z nich bytuje w jelitach , które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach życiowych: od trawienia spożytych pokarmów poprzez przyswajanie składników odżywczych i produkcję energii po usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
Dlatego dbanie o kondycję jelit za sprawą diety dostarczającej probiotyków i prebiotyków jest tak ważne. Szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium to dobrze przebadane i jedne z najpowszechniej stosowanych probiotyków.
A czy wiesz czym są prebiotyki? Prebiotyki to substancje, które stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii i obniżają liczebność szkodliwych. Pochodzą głównie z błonnika, którego nasz organizm nie trawi. Mikrobiota jelitowa odżywia się prebiotykami i przekształca je w mniejsze, ale bardzo korzystne związki w procesie fermentacji.
Kluczowe zalety tego suplementu to
- Każda porcja dostarcza 2 miliardy żywych bakterii szczepów Bifidobacterium lactis i Lactobacillus helveticus
- Bez glutenu
- Wysoka zawartość błonnika
- Nie zawiera substancji słodzących, barwników ani konserwantów
- Nie wymaga przechowywania w lodówce
- Delikatny, waniliowy smak
To jak? Dasz się skusić?
Zadbaj o siebie i postaw na zdrowie i lepsze samopoczucie.
Twój Niezależny Partner Herbalife Nutrition Romana i Marek Dąbrowscy