Kontakt telefoniczny Herbal-FIT

POMOGĘ CI OSIĄGNĄĆ TWOJE CELE!

Klienci Herbalife Nutrition mają większe szanse na osiągnięcie swoich celów dzięki odpowiednim produktom, relacji ze swoim Niezależnym Dystrybutorem Herbalife i przynależności do społeczności Herbalife.

Jeśli chcesz otrzymać bezpłatne, spersonalizowane wsparcie w realizacji swoich celów, skontaktuj się ze mną.

Moje dane kontaktowe znajdziesz poniżej +48 691 659 220

Do usłyszenia! Romana Dąbrowska

Nałóg jedzenia. Czy to my kontrolujemy jedzenie, czy jest może odwrotnie i to ono kontroluje nas?

Nałóg jedzenia. Czy to my kontrolujemy jedzenie, czy jest może odwrotnie i to ono kontroluje nas?

Wiedziałeś, że uzależnienie od narkotyków i od jedzenia jest związane z tymi samymi procesami biochemicznymi? Narkoman i człowiek uzależniony od jedzenia sięgają po środki uzależniające, by poczuć się lepiej. Głód jedzenia i głód narkotykowy są usuwane przez te same procesy, których rezultatem jest wzrost stężenia dopaminy i innych neuroprzekaźników w strukturach mózgu. 

Nawet małe dzieci wiedzą już, że pełen żołądek oznacza dobry humor i poczucie błogostanu. Kiedy w mózgu obniża się stężenie hormonów szczęścia i zaczynamy czuć się coraz smutniejsi, wzrasta ryzyko sięgania po jedzenie w celu poprawy samopoczucia. I to zazwyczaj sięgamy po słodycze, fast foody, wszystko co mamy w zasięgu wzorku czy ręki.. Od tej chwili zaczyna się ryzyko sięgania po żywność jak po narkotyk gwarantujący nam poprawę nastroju.

Oczywiste jest, że wszyscy mamy prawo do radości i szczęścia. Takie właśnie panują teraz czasy. Nasi prehistoryczni bracia polowali aby zjeść, a tym samym przeżyć. My polujemy na coś pysznego w sklepie czy online i zamawiamy z dostawą do domu. Takie tendencje pogłębiła jeszcze pandemia, kiedy nie mogliśmy wychodzić z domu i wszystko dało się załatwić posiadając telefon komórkowy.

Codzienna, często wielogodzinna praca przy komputerze nie sprzyja aktywności fizycznej, a kończąc pracę jesteśmy tak znudzeni i zastygnięci, że nie rzadko ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę jest wstać i iść poćwiczyć.

Mamy prawo do bycia szczęśliwym. No właśnie. Nałóg jedzenia nie jest najgorszą formą nałogu. Uzależnienie w łagodnej postaci może trwać dziesiątki lat i być źródłem mnóstwa przyjemnych doznać kulinarnych. Wiele osób utożsamia obfitość jedzenia z bogactwem. Bo któż bogatemu zabroni zjedzenia kolejnego dania w luksusowej restauracji? Dodatkowo wersje wczasów all inclusive nie sprzyjają aktywności fizycznej podczas wakacji.

Ryzyko powikłań nadciśnienia tętniczego w postaci np. udaru u osób otyłych jest 3-krotnie wyższe! Prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i jej groźnych powikłań wzrasta 4-krotnie!

Często jako rodzice nieświadomie budujemy w dzieciach od najmłodszych lat tendencję do otyłości zmuszając je do jedzenia dużych porcji, nagradzając słodyczami czy podając bezwartościowe, wysokokaloryczne pożywienie typu fast food. A właśnie jako dzieci mamy sprawnie funkcjonujące jeszcze mechanizmy poczucia głodu i sytości i intuicyjnie wyczuwamy kiedy powiedzieć STOP. Rozejrzyjmy się dookoła. Wszędzie widać otyłe dzieci. To już epidemia, która dotknęła także Polskę. Komórki, komputery…nauka online…Czy pamiętasz, że jako dziecko po szkole marzyłeś tylko tym, by pobawić się na podwórku czy pograć w piłkę na boisku z kolegami? A teraz? Mieszkam obok szkoły. Większość dzieci nawet nie widzi świata ponieważ wychodzi na ulicę w nosie z telefonem. Jak wychodzę w domu w godzinach końca lekcji to bardzo łatwo zderzyć się z takim dzieckiem. Dramat.

Już kilkuletnie dziecko, które w pierwszych latach przyswoiło sobie prawidłowe nwyki żywieniowe będzie mniej podatne na uzależnienie od jedzenia.

Codzienne życie, pełne trosk i problemów czasami kieruje nas do realnej metody poprawy samopoczucia czyli zjedzenia czegoś słodkiego. Wiadomo, że kawałek ciastka od czasu do czasu to nic strasznego i wszystko jest dla ludzi, ale przyjrzyjmy się dokładniej momentom, kiedy po nie sięgamy. Kawa z koleżanką czy wypad na miasto ze znajomymi, jako forma spotkania towarzyskiego sprzyja przejadaniu.

Czy zatem mamy zamknąć się w domu? Ależ oczywiście, że nie. Jedzenie jest ważnym aspektem życia towarzyskiego. Ważne abyśmy wybierali miejsca na mieście serujące wartościowe posiłki, z dobrych składników. I traktowali jedzenie jako element spotkania, a nie jego główny punkt.

 

A jak możemy zmodyfikować posiłki aby pozwolić sobie sięgać po coś słodkiego czy słonego, ale pełnowartościowego i dostarczającego naszemu organizmowi podstawowego budulca, czyli białka?

Protein Bake Mix  https://herbal-fit.pl/protein-bake-mix z edycji limitowanej Herbalife Nutrition to doskonały składnik do przygotowywania prostych i pożywnych przekąsek w formie wypieków.

Dzięki neutralnemu smakowi Protein Bake Mix jest wszechstronny; można stosować go zarówno do wytrawnych, jak również słodkich wypieków. Zawiera wysokiej jakości składniki, między innymi białko serwatkowe, by nadać przekąskom lekką, puszystą konsystencję. To świetny wybór, gdy chcesz dodać pożywne składniki do swoich ulubionych przepisów. Protein Bake Mix ma również wysoką zawartość białka, zawiera kluczowe składniki mineralne i błonnik.

Chcesz wspomóc swoją dietę zdrowymi i pełnowartościowymi koktajlami odżywczymi o wysokiej zawartości białka, ale nie przepadasz za posiłkami na słodko? Mamy rozwiązanie dla Ciebie! To koktajl proteinowy Formuła 1, czyli wytrawny posiłek o smaku grzybowo-ziołowym https://herbal-fit.pl/f1-wytrawny-posilek-o-smaku-grzybowo-ziolowym-550g .

Tak, jak inne koktajle Herbalife zawiera wysokiej jakości białko roślinne oraz niezbędne składniki mineralne i błonnik, a dodatkowo wyśmienicie smakuje - grzybami, słodką cebulą, aromatycznymi ziołami i czosnkiem.

Wytrawny koktajl proteinowy Herbalife może być stosowany w zastępstwie jednego lub dwóch posiłków dziennie. Zawiera:

  • około jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na białko przy umiarkowanej aktywności fizycznej,

  • kompozycję 25 witamin oraz niezbędne pierwiastki takie jak magnez i chrom,

  • błonnik.

Produkt przygotowany jest na podstawie naturalnych roślinnych składników. Nadaje się dla wegan, alergików i osób z nietolerancją laktozy. Nie zawiera również dodatkowych cukrów, glutenu, sztucznych barwników i substancji słodzących oraz aromatów.

Możesz stosować go jako zamiennik kolacji, a także do przygotowania sosów do makaronu czy ryżu.

 

Do tematu nałogu jedzenia jeszcze wrócimy, a tymczasem, na koniec tego wpisu na blogu zamieszczamy kilka przepisów.

Spróbuj tego pysznego chlebka grzybowo-pomidorowego!

Porcje: 4
Czas przygotowania: 10
Czas gotowania w minutach: 40

Składniki:

  • 96 g Protein Bake Mix

  • 78 g Formuły 1 Wytrawny posiłek

  • 210 ml mleka półtłustego

  • 90 g pokrojonego pomidora

  • 20 g startego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu 30%

  • 50 g startego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 50%

  • 2 łyżki posiekanej bazylii i pietruszki

  • Opcjonalnie: sól morska i pieprz czarny

Przygotuj także:

  • formę do pieczenia chleba (na 500 g ciasta)

  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wyłóż formę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj Protein Bake Mix i Formułę 1 Wytrawny posiłek. Stopniowo dolewaj mleko, ubijając przez 1-2 minuty, aż masa nabierze gładkiej konsystencji.

  2. Dodaj pomidora, ser, bazylię i pietruszkę, dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej formy, wygładź powierzchnię szpatułką. Piecz przez 35-40 minut; sprawdź patyczkiem, czy chlebek się upiekł. Pozostaw w formie na 10 minut do ostygnięcia.

  3. Wyjmij bochenek z formy, przełóż na talerz do serwowania, pokrój i podawaj.

Składniki odżywcze:

 

Na porcję

 

 

 

Energia (kcal)

Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)

Błonnik (g)

Białko (g)

W porcji

239

7.9

14.2

5.8

25.3

Tłuszcze nasycone (g): 3,5
Cukry (g): 4,3
Sól (g): 1,3

 

Z Protein Bake Mix masz nieskończone możliwości. Gdy naszła Cię ochota na wytrawną przekąskę, spróbuj tych pysznych pizz wege.

Porcje: 2

Składniki:
  • 48 g Protein Bake Mix

  • 3 g drożdży suszonych instant

  • 35 ml mleka półtłustego

  • 20 g mąki chlebowej (lub bezglutenowej) do podsypania

  • 2 łyżki passaty pomidorowej

  • 4 liście bazylii

  • 30 g tartej mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu

  • 1/4 (80 g) cukinii, posiekanej

  • 4 oliwki, pokrojone

  • 20 g kukurydzy

  • sól morska i pieprz czarny

Sposób przygotowania w minutach:
  1. Z Protein Bake Mix masz nieskończone możliwości. Gdy naszła Cię ochota na wytrawną przekąskę, spróbuj tych pysznych pizz wege.

  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posyp mąką stolnicę i przełóż na nią ciasto. Podziel je na dwie równe części i uformuj z nich kulki. Oprósz mąką wałek do ciasta, rozwałkuj nim kulki na placki o średnicy około 10 cm, podsypując mąką. Przełóż na blachę do pieczenia.

  3. Na każdy placek nałóż łyżkę passaty i rozsmaruj ją grzbietem łyżki. Porwij liście bazylii na małe kawałki, posyp na wierzchu, a następnie dopraw solą i pieprzem. Na każdej pizzy rozłóż równą ilością mozzarelli, cukinii, oliwek i kukurydzy. Piecz przez 10-15 minut, aż pizza zarumieni się, a ser rozpuści. Podawaj na ciepło lub ostudź i schłodź do spożycia na zimno.

Składniki odżywcze:

 

Na porcję

 

Składniki odżywcze w porcji:

 

Energia (kcal)   

Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)            

Błonnik (g)

Białko (g)

W porcji

190

5,1

18,7

2,8

17,0

Tłuszcze nasycone (g): 2,1
Cukry (g): 2,4
Sól (g): 0,4

A na koniec jeszcze coś dla słodkich ludzików. Masz ochotę na pyszne i puszyste pączki? Nic prostszego. Sprawdź przepis poniżej.

Porcje: 4
Czas przygotowania: 10
Czas gotowania w minutach: 5

Składniki:
  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki wody

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • 48 g Protein Bake Mix

  • 40 g mąki pszennej plus dodatkowa do posypania

  • Oliwa z oliwek o obniżonej zawartości tłuszczu

Sposób przygotowania w minutach:

Przygotuj także:
•    Foremki do wycinania ciastek 7 cm i 3 cm
•    Frytkownica

  1. Rozgrzej frytkownicę, jeśli model tego wymaga. W dzbanku wymieszaj jajko, wodę i esencję waniliową. Do dużej miski wsyp Protein Bake Mix i mąkę, dodaj masę jajeczną i wymieszaj do całkowitego połączenia.

  2. Przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość około 2 cm, a następnie foremką o średnicy 7 cm wytnij trzy duże krążki. Na środku każdego krążka wytnij mniejszą foremką otwór, by uzyskać kształt pączka z dziurką.

  3. Zbierz resztki ciasta, rozwałkuj, wytnij jeszcze jeden krążek z małym otworem pośrodku.   

  4. Rozpyl oliwę na obie strony krążków, ułóż je w koszu frytkownicy, w odstępie około 2 cm od siebie. Smaż przez 5 minut w 175°C, aż się zarumienią i wyrosną. Pozostaw do ostygnięcia.

Składniki odżywcze:

 

Na porcję

 

Wartości odżywcze w porcji:

 

Energia (kcal)   

Tłuszcze (g)

Węglowodany (g)

Błonnik (g)

Białko (g)

W porcji

102

2,6

12,1

1,2

7,8

Tłuszcze nasycone (g): 0,8
Cukry (g): 0,4
Sól (g): 0,0

 

Smacznego!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl